Czerny: “Per afrontar el desafiament que planteja el canvi climàtic calen decisions valentes i vinculants a escala internacional”

cropped-fav.png
El cardenal canadenc, Michael Czerny. | Vatican News

Els màrtirs de la Universitat Centreamericana José Simeón Cañas (UCA), com són recordats els sis jesuïtes assassinats en aquella institució de la República del Salvador un 16 de novembre de 1988, eren “testimonis de l’Evangeli” compromesos amb els ensenyaments socials de l’Església en la “plaça pública” del seu país. 

Així ho recorda el cardenal jesuïta Michael Czerny, prefecte del Dicasteri per al Desenvolupament Humà Integral, en una carta publicada amb motiu de la commemoració del 34 aniversari del tràgic succés que, en el context d’una cruenta guerra civil, va posar fi a la vida d’Ignacio Ellacuría, Ignacio-Martín Baró, Juan Ramón Moreno, Armando López, Segundo Montes i Joaquín López, així com de les seves dues col·laboradores, Elba Julia Ramos i Celina Ramos.

En la missiva, Czerny vincula el compromís social dels jesuïtes assassinats —avui en procés de canonització— amb l’exhortació apostòlica del papa Francesc, Laudate Deum, publicada el passat 4 d’octubre. Una breu exhortació que, segons recorda el prefecte, presenta “un desenvolupament orgànic” de la precedent encíclica (Laudato Si’) i reprèn la qüestió de la crisi ambiental. “Laudate Deum dona un nou impuls a la urgent necessitat de respondre de mode sistemàtic davant la problemàtica, cada vegada més urgent, de l’escalfament global”, recorda el purpurat canadenc d’origen txec.

Nou vigor al compromís per la custòdia de la casa comuna

En el text, Czerny planteja que la crisi ecològica és també una “crisi de cultura” que deriva, en gran part, de la falta de reconeixement de l’altre com un germà o germana a qui cal cuidar. En aquest sentit, assenyala que els màrtirs de la UCA van voler “ensenyar la responsabilitat social com a essencial per a qualsevol cristià en procés de formació”,  amb l’afany de “voler arribar a través dels seus estudiants a la transformació de les estructures que perpetuen les injustícies”.

En opinió del prefecte, la conversió personal de cadascú és la via per a les transformacions que donin un nou vigor al compromís per la custòdia de la casa comuna. Així, reconeix la necessitat d’una adequada educació sobre i per a la “responsabilitat ambiental”.

Això no obstant, Czerny adverteix que per afrontar el desafiament que planteja el canvi climàtic calen també “decisions valentes i vinculants a escala internacional”. “Sense aquestes disposicions, difícilment es podran generar transformacions sòlides i duradores”, reconeix el purpurat, en una afirmació en sintonia amb el compromís que demana el papa Francesc als líders mundials que es reuniran pròximament a Dubai amb motiu de la cimera pel clima COP28.  

En el missatge, Czerny recorda que el Papa també encoratja les organitzacions de la societat civil a exercir una constructiva i sana pressió en la política, perquè “cada govern compleixi el seu propi i impostergable i ineludible deure de preservar els recursos naturals del seu país, com a béns de la creació per a buscar que tots tinguin vida i la tinguin en abundància”.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia