La Sagrada Família il·lumina el cel de Barcelona amb les torres dels evangelistes

cropped-fav.png
Les quatre torres dels Evangelistes, l·luminant per primera vegada el cel de Barcelona. | Foto: Sagrada Família

Unes 2.000 persones es van aplegar el passat diumenge 12 de novembre a la Sagrada Família per participar de la missa solemne que va finalitzar amb la il·luminació, per primer cop, dels terminals de les torres dels evangelistes Joan, Mateu, Marc i Lluc, commemorant, així, la seva culminació. En l’espectacle lluminós, que va poder ser seguit pel públic des del carrer i a través d’internet, es van encendre també l’estel de la Mare de Déu i les façanes del Naixement i de la Passió.

El cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va cedir la presidència de la celebració eucarística al Nunci Apostòlic d’Espanya i Andorra, Mons. Bernardito Auza, que va concelebrar amb l’arquebisbe emèrit de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, i el bisbe auxiliar, Mons. David Abadías, i el rector de la Sagrada Família, Josep Maria Turull. La celebració va comptar amb la presència d’una quinzena d’autoritats civils, entre elles, la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, i el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol.

El nunci Bernardito Auza, que va iniciar l’homilia saludant a tots els presents i traslladant la salutació cordial i afectuosa del Papa Francesc i a tots aquells qui han participat en l’edificació de la Sagrada Família, va subratllar que cadascuna de les quatre torres, “que a l’uníson evoquen la presència de Crist, “empenyen a ser testimonis del Senyor enmig del món, a través de la seva vida”.

El prelat i diplomàtic filipí va recordar també les paraules de papa Benet XVI quan, durant la seva visita a Barcelona l’any 2010 per dedicar la basílica, va dir que “Gaudí va col·laborar genialment en la consciència humana oberta al món, il·luminada i santificada per Crist”. Auza va manifestar el seu desig que les torres dels sants evangelistes “moguin a tots a mirar cap a on Gaudí veritablement mirava, al verb encarnat de Déu en Maria”.

La importància dels evangelis

Les quatre torres estan coronades per quatre figures alades del tetramorf, obra de l’escultor Xavier Medina-Campeny, amb les quals la iconografia cristiana ha representat els narradors de la vida de Jesús. Enguany s’ha finalitzat la torre de Mateu, representat amb l’escultura de la figura humana, i la torre de Joan, amb la figura de l’àguila. L’any 2022 es van culminar les torres de Marc, representat amb un lleó, i de Lluc, amb un bou.

L’obra magna d’Antoni Gaudí estableix una relació entre la forma arquitectònica i el simbolisme. Seguint aquesta simbologia, les quatre torres recentment il·luminades mostren la importància dels evangelis. Una catequesi que apunta als quatre punts cardinals: sant Lluc orientat al nord, sant Mateu al sud, sant Marc a l’oest i sant Joan a l’est. 

Les torres dels evangelistes formen part del conjunt de les figures centrals que envolten la torre de Jesús. Fan 135 metres d’alçada, cosa que les converteix en les terceres més altes del temple. Amb la seva culminació, el conjunt ja té 13 torres acabades d’un total de 18. La torre de Jesús, la més alta, està previst que s’acabi l’any 2026. 

Durant el mes de novembre, la Sagrada Família continuarà la programació d’actes per celebrar amb la ciutadania la finalització del conjunt de les torres dels Evangelistes, que perduraran enceses durant el temps de Nadal, fins al 8 de gener.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia