El paper de les religions és fonamental en l’acció global contra el canvi climàtic. Així ho va sostenir el passat dilluns 6 de novembre el cardenal i secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, durant la seva visita a Abu Dhabi, on es va reunir amb una trentena de líders religiosos d’arreu del món amb motiu de la Global Faith Summit on Climate Change.
Durant la trobada, els representants de les principals comunitats i tradicions religioses del món van signar una declaració interconfessional per reiterar el compromís de les seves respectives comunitats de treballar per aturar el canvi climàtic i demanar als líders polítics que adoptin mesures concretes a la pròxima cimera del clima (COP28), que se celebrarà a Dubai entre el 30 de novembre i el 12 de desembre amb la presència destacada del papa Francesc.
Malgrat reconèixer que el canvi climàtic és “una qüestió laica”, ja que són els polítics i els científics els qui se n’ocupen, Parolin va advertir la qüestió té una dimensió ètica i moral que incita la implicació dels líders religiosos. “Crec que en aquest tema, un líder religiós té veu per a dir alguna cosa i agregar motivació als esforços actuals del món per a abordar el problema”, va destacar el purpurat.
El número dos de la Santa Seu va subratllar novament l’interès del papa Francesc en la qüestió del canvi climàtic, un interès avalat per la publicació, l’any 2015, de Laudato si‘. “Aquesta encíclica va ser veritablement un punt de referència per a molts líders mundials i per a molts governs en la COP de París, quan van signar l’acord sobre els canvis climàtics, i ara el Papa ha publicat la Laudate Deum, que és un document que busca actualitzar Laudato si’”, va recordar Parolin.
Canvis en l’estil de vida i en l’educació
El purpurat italià també va reiterar que la Santa Seu “està interessada en tots els aspectes del problema”, des de “la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle” fins “el problema de l’augment del nivell de la mar”. No obstant això, va remarcar que l’atenció de l’Església se centra sobretot en dos aspectes clau. El primer té a veure amb l’estil de vida de la societat del primer món. “Cal invertir més diners per afrontar el problema, però no n’hi ha prou amb això”, va exposar Parolin. “El que necessitem realment —va afegir— és canviar el nostre mode de vida per a no danyar la Creació, no danyar la naturalesa, sinó ser administradors responsables d’ella, com va dir el Papa: aquesta és la tasca que Déu va encomanar a la humanitat quan la va crear”.
L’altre factor clau per a la Santa Seu per afrontar el canvi climàtic té a veure amb l’educació. Segons Parolin, cal educar les noves generacions per a utilitzar els recursos d’aquest món d’una manera diferent. “Aquest és un compromís universal i mundial de la Santa Seu —va dir—. Ho reprenem signant també l’Acord de París. Aquest va ser precisament el punt destacat per la Santa Seu, perquè també nosaltres exercim la nostra part en aquest compromís, pel que fa a la Ciutat del Vaticà, i en aquesta etapa podem prendre algunes mesures concretes. Naturalment, el nostre és un Estat petit, no tenim un impacte significatiu en el fenomen, però creiem que podem fer una gran contribució en termes d’educar a les noves generacions en l’ús correcte dels recursos d’aquest món”.