La pregunta l’ha formulat l’Antranik, un nen sirià de nou anys, al papa Francesc aquest dilluns 6 de novembre. “Quants nens innocents han mort en les guerres! —ha lamentat el Papa—. Això fa veure la maldat de la guerra. Perquè si morissin només els soldats… però els nens, la gent innocent, per què? És una injustícia i una crueltat. La guerra sempre és cruel!”.
El diàleg, celebrat sota el lema “Aprenem dels nens i les nenes”, ha tingut lloc aquest dilluns 6 de novembre a l’Aula Pau VI del Vaticà, on el pontífex s’ha reunit amb 7.000 infants de tot el món en una trobada impulsada pel Dicasteri per a la Cultura i l’Educació, amb la col·laboració de la Comunitat de Sant Egidi, els frares franciscans conventuals i la Cooperativa Auxilium.
L’Antranik ha sigut un dels catorze menors que s’han pogut adreçar directament al Papa en un diàleg enfocat, sobretot, en la pau i el medi ambient. També ho ha fet l’Ivan, d’Ucraïna. “Pot explicar-me com fer la pau?, ha demanat el nen, d’onze anys. “Difícil, la pregunta —ha dit Francesc—, és més fàcil dir com es fa la guerra: amb odi, venjança, fent mal a l’altre… tot això es fa per instint. Però la pau, com es fa la pau? No hi ha un mètode per aprendre a fer la pau. Només un gest: amb la mà estesa, amb la mà de l’amistat, involucrant més persones per anar juntes. Hi ha gent dolenta que fa la guerra, però nosaltres treballem per la pau.”
La preocupació pel planeta s’ha posat de manifest amb la Isadora, una nena de nou anys procedent del Brasil. “Nosaltres, podem salvar la terra?”, ha plantejat. “Destruir la terra és destruir-nos nosaltres mateixos, ja que ella ens dona oxigen, aigua, tot el que necessitem per viure”, ha assegurat el Papa. Per la seva banda, Kingnam, una vietnamita d’onze anys, ha volgut saber com fer que la veu dels nens s’escoltin. “Heu de dir sempre la veritat —ha comentat Francesc—, la vostra veu és necessària i us heu de fer sentir perquè els adults us escoltin. Els nens i nenes sou missatgers de pau”.
Celeste, de nou anys i del Perú, ha volgut saber qui són els amics del Papa. “Tinc la gràcia de tenir amics, és una gràcia de Déu”, ha assegurat Francesc, per després afirmar que “la persona que no té amics, és una persona trista”. “Digue-m’ho junts. La persona que no té amics, és una persona trista!“, ha exclamat.
Abans de cloure el diàleg, Francesc, preguntat per la Sofia, una nena filipina de 9 anys, ha explicat que per recuperar la calma després d’un cabreig, pren un got d’aigua, seguint el consell que un cop li va donar una persona. “Quan un s’enutja, no parla, mossega. I això no és maco, la ràbia, pels gossos. Nosaltres, estem tranquils, no ens deixem emportar per calmar els ànims produïts per la ràbia”, ha assegurat Francesc.
“M’ensenyeu sempre alguna cosa nova”
Durant el discurs inicial, Francesc s’ha adreçat als nens per expressar-los la necessitat que té el món d’aprendre dels més petits. “Estic molt feliç de reunir-me amb vosaltres, perquè m’ensenyeu sempre alguna cosa nova i em recordeu, amb la vostra senzillesa, que bonica és la vida i que bo és estar units. Viure i estar junts en senzillesa. La vida és un regal, un do!”, ha clamat el Papa.
“Som germans tots, o som enemics?”, ha preguntat Francesc als nens i nenes, en un discurs breu i improvisat. “Som germans, han respost molt bé. Han vingut tots junts, com germans reunits en una gran casa, la que Jesús ens va donar a la gran familia de l’Església”, ha explicat Francesc. “Els voldria acollir tots un per un, però són tants. Per això us dic a tots junts: sou una cosa meravellosa”, ha dit el papa als infants, per després demanar-los que pensin en “tants nens i nenes que estan sofrint aquests dies, per desastres climàtics, per les guerres, per la pobresa”.
“Estimats nens —ha continuat el Papa— la vostra presència és un senyal que ens arriba al cor, als adults. Hem d’aprendre de la vostra espontaneïtat i sentir el vostre missatge. La vida és un do meravellós, és bo comunicar-se, compartir i donar. Pregueu sempre a la Mare de Déu! No ho deixeu de fer, i pregueu per mi, ha conclòs Francesc abans de beneir els petits.
“Un ‘no a la guerra’ molt explícit”
Durant l’acte, que ha inclòs espectacles musicals, cants i jocs, el Papa ha rebut alguns dels dibuixos i redaccions fetes pels més petits, en el marc de l’exposició “Fem la pau?! Què diuen els nens sobre la guerra”, que s’ha pogut veure prop de l’Aula Pau VI. Una exposició que, com va explicar fa uns dies Marc Impagliazzo, és “una oportunitat per a aprendre dels nens”. “La seva veu —va detallar el president de la Comunitat de Sant Egidi— és un no a la guerra molt explícit. Els petits autors l’han viscut de prop a Ucraïna, a Síria, a l’Afganistan, a la República Democràtica del Congo, a Burkina Faso o en el nord de Moçambic. Parlen de les guerres d’avui que omplen les pàgines dels diaris i de les guerres gangrenades de les quals tothom sembla haver-se oblidat; guerres eternes que fa anys que duren i que provoquen milions de refugiats”.