Una experiència ignasiana sense moure’s de casa, la nova proposta de Som cristians

file (11)-min
Cova de Sant Ignasi de Manresa. | Cedida

Poder gaudir d’una experiència ignasiana virtualment. Amb aquesta intenció neix la primera edició del curs espiritual que arrenca el divendres 3 de novembre i que ha estat impulsat per la plataforma Som cristians —”proposta d’església domèstica amb la missió de pregar, comprometre’s i formar-se evangèlicament”, segons descriu un dels seus fundadors, l’historiador Xavier Garí— amb la col·laboració dels Jesuïtes de Catalunya i el Santuari de la Cova de Sant Ignasi de Manresa.

Així doncs, el jesuïta i sacerdot David Guindulain serà l’encarregat d’obrir la primera de les activitats virtuals previstes fins al mes de maig del 2024, quan clourà el curs amb un recés a la Cova de Sant Ignasi. El també superior de la Comunitat de la Cova de Sant Ignasi de Manresa i acompanyant d’Exercicis espirituals oferirà la xerrada magistral “Espiritualitat en la vida quotidiana“, que podrà seguir-se gratuïtament, a les 18:30 hores, a través de Zoom, tal com es detalla en aquest web.

Per tal d’oferir l’opció de viure “la gran riquesa ignasiana en la vida laical“, afegeix Garí, aquesta proposta sorgeix també amb la intenció de permetre conèixer-la a aquelles persones que no tinguin a prop obres o comunitats d’estil jesuític o ignasià, i que desitgen trobar a Déu com ho va fer Sant Ignasi de Loiola.

El programa preveu que els internautes de totes les diòcesis de parla catalana que participin en aquesta i altres xerrades puguin reflexionar-ne posteriorment. Per això, els permetrà accedir al recentment creat Grup Sant Ignasi, a través del qual es crearà una comunitat virtual de debat i aprofundiment que estarà coordinada per Marisa Barros, membre de l’equip d’acompanyament dels Exercicis Espirituals de la Cova Sant Ignasi de Manresa.

“Oferirem material per entendre millor tot plegat i fer experiència d’aquestes sessions magistrals, promogudes per David Guindulain”, destaca Barros. L’organització, en aquest sentit, recomana que, per formar-hi part, es faci una inscripció prèvia en cada cas omplint aquest formulari.

D’aquesta manera, la rica contribució de l’apostolat ignasià des de fa prop de 500 anys arreu del món (Exercicis espirituals, pregària, discerniment, pedagogia, lideratge, apostolat jove, familiar, social, intel·lectual) es posa, a través d’aquest curs, a l’abast de tothom qui desitgi conèixer-lo i interioritzar-lo.

“L’espiritualitat ignasiana integra totes les dimensions personals”

David Guindulain va descobrir fa quaranta anys la crida per fer-se jesuïta i, des d’aleshores, observa que Sant Ignasi va promoure la seva espiritualitat integrant totes les dimensions d’una mateixa persona, “des de la corporal a l’afectiva, passant per la racional“. Una unificació que, per al sacerdot, permet entrar a la persona que acaba coneixent-la en un camí llaurat per l’Esperit Sant, “estimant totes les coses amb Déu i estimant Déu amb totes les coses”, defineix mentre recorda les paraules del fundador de la Companyia de Jesús.

Condicionat, també, per “la màgia” de les muntanyes de Montserrat que té a poca distància (definides pel prevere com a “cims que s’enfilen com l’Esperit que busca trobar-se amb Déu“), Guindulain considera que l’espiritualitat del segle XXI ha de continuar nodrint-se de propostes com la ignasiana: “aturant-nos davant d’un món excessivament ràpid, observant-lo amb perspectiva i tractant de fer ús de tots els sentits humans per pregar a Déu”, reconeix. “Els exercicis de Sant Ignasi —conclou Barros— no han perdut la vigència, ja que configuren un sistema per poder aprofundir en la interioritat de la persona, sentint i escoltant tots els sentits”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia