La Santa Seu i l’Iran busquen solucions per al conflicte a Terra Santa en una intensa conversa telefònica

cropped-fav.png
Continuen els bombargejos israelians a la Franja de Gaza. | Getty Images

Una conversa telefònica breu, però intensa. Així va ser el contacte que van mantenir el passat cap de setmana monsenyor Paul Richard Gallagher, secretari per a les Relacions amb els Estats i les Organitzacions Internacionals de la Santa Seu, i Hossein Amir-Abdollahian, ministre d’Afers Estrangers de la República Islàmica de l’Iran i sol·licitant de la trucada, tal com s’ha fet ressò, aquest dilluns, Vatican News.

Durant la conferència, tal com va voler fer públic el director de l’Oficina de Premsa vaticana, Matteo Bruni, es va posar sobre la taula de diàleg la preocupació expressada per la Santa Seu des que va arrencar l’actual conflicte bèl·lic a Terra Santa, així com la recerca de solucions per posar-hi fre.

Un alto el foc que el papa Francesc també va exigir el passat diumenge després del res marià de l’Àngelus, tal com ha fet en diverses ocasions des que va esclatar el conflicte el passat 7 d’octubre. El pontífex també va reiterar la petició d’alliberament de les persones segrestades i la creació d’un espai que permeti l’ajuda humanitària a Gaza, on la situació que viu el poble palestí és d’una gravetat extrema.

Aquests posicionaments de l’Església catòlica a favor de la pau al Pròxim Orient s’han produït dies després que Bergoglio mantingués una conversa telefònica —el 26 d’octubre— amb el president turc Recep Tayyip Erdoğan per expressar-li el seu dolor i remarcar-li, de nou, el parer de la Santa Seu envers la consecució d’una entesa definitiva entre Israel i Palestina.

Col·lapse humanitari de gran magnitud

L’escassetat de productes de primera necessitat està portant Gaza a una situació humanitàriament difícil de gestionar, per bé que aquestes últimes hores hi han entrat alguns camions per pal·liar aquesta situació. Mentrestant, l’exèrcit israelià continua atacant el territori nord de la Franja i la xifra de morts s’eleva fins als 8.000, segons dades del Ministeri de Salut de la Franja. D’aquests, més de 3.000 en serien nens i nenes menors d’edat.

La gravetat de la situació també ha estat confirmada per l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA, per les seves sigles en anglès), la qual ha informat que milers de persones van assaltar els diversos magatzems i centres de distribució a les zones central i sud de la Franja de Gaza, emportant-se farina i altres “articles bàsics per a la supervivència“.

Per la seva part, el pare Ibrahim Faltas, vicari franciscà egipci de la Custòdia de Terra Santa a Jerusalem i citat públicament per Bergoglio el passat diumenge durant la seva aparició pública a la plaça de Sant Pere del Vaticà, ha volgut fer extensiu el seu agraïment pel gest del pontífex de demanar un alto el foc immediat al Pròxim Orient, tal com havia fet ell recentment en un programa de la televisió italiana. El Vicari de Terra Santa ha denunciat, a més, la mort de “nens, dones, discapacitats i més de deu mil persones, en tan sols vint-i-quatre dies“.

En aquest sentit, l’oenagé ‘Save the Children’ ha demanat un alto el foc immediat i ha denunciat que els 3.195 menors morts a Gaza en només tres setmanes ha superat el nombre anual de nens assassinats a les zones de conflicte del món des de 2019.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia