L’Evangeli de Joan des de la psicologia analítica, a la lliçó inaugural de l’ISCREB

cropped-fav.png
Acte inaugural del nou curs de l'ISCREB. | Cedida

L’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) va inaugurar el passat 24 d’octubre el seu nou curs acadèmic 2023-2024 en un acte celebrat a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona. El doctor Antoni Pou va ser l’encarregat d’oferir-ne la lliçó inaugural, que va ser presentada des de la taula presidida per Mons. Javier Vilanova, bisbe auxiliar de Barcelona; el Dr. Joan Torra, pro-rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià; Ramon Batlle, director de l’ISCREB, i Núria Caum, subdirectora de l’ISCREB.

Després de reflexionar sobre la capacitat destructiva de la humanitat arran dels conflictes oberts a Gaza i Ucraïna, Pou va disseminar la idea de l’ombra, un dels arquetips principals de l’inconscient col·lectiu segons la psicologia analítica del metge suís Carl Gustav Jung (1875-1961). I un concepte que té una vinculació directa amb tots aquells aspectes que l’ésser humà projecta en els altres quan es converteixen en enemics, com ara enmig d’una guerra. “Es projecta l’ombra en l’enemic —va agregar— i es troba satisfacció en la lluita”.

Oberta la temàtica, el professor va voler comparar aquesta idea amb el concepte de les tenebres que es pot trobar en l’Evangeli de Joan, on es fan servir símbols, com ara la llum i la foscor, per representar la lluita entre el bé i el mal. De fet, la llum, per a Pou, simbolitza Jesús i la veritat, mentre que les tenebres i la ceguesa representen la manca de fe i la inconsciència, i tenen trets en comú amb la concepció de l’ombra de Jung. “L’Evangeli de Joan utilitza aquests simbolismes per destacar la importància de la fe, la consciència i la lluita entre les forces del bé i el mal en la vida de Jesús i els seus seguidors”, va definir Pou.

“A l’Evangeli de Joan, sense exorcismes, destaca la figura del diable com a representant del mal ètic i la dels personatges de Pere, Judes i el Deixeble Estimat com a dramatitzadors del dinamisme de l’arquetipus de l’ombra, influent en la història”, va determinar l’expert, que, amb la seva comprensió del relat evangèlic —feta des de la psicologia analítica i la mitocrítica —, va aportar una hermenèutica bíblica més completa i crítica.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia