Amb una cerimònia religiosa solemne a la Catedral de Mallorca, presidida per Mons. Sebastià Taltavull, el 27 de setembre es va iniciar el període lectiu de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Mallorca (ISUCIR).
“Després de l’Eucaristia, Mons. Sebastià Taltavull; el Dr. Daniel Palau, vicedegà de l’Ateneu Universitari Sant Pacià; el Dr. Antoni Jesús Dols, director de CETEM, i jo, que soc director de l’ISUCIR, vam presentar el nou període acadèmic, en un acte organitzat conjuntament amb el Centre d’Estudis Teològics de Mallorca (CETEM)”, descriu Joan Andreu Alcina.
A continuació, el Dr. Xavier Monserrat, jesuïta, va ser l’encarregat de presentar la conferència inaugural d’aquest acte, que es va titular “La Teologia de la Ciència”. “Ens semblava que aquest era un tema que importa a la societat d’avui dia, ja que aquesta disciplina explora les relacions que hi ha entre la fe religiosa i la ciència, així com la manera que totes dues tenen de coexistir, col·laborar o, fins i tot, d’entrar en conflicte”, descriu el director.
Enguany, l’ISUCIR comença el curs amb 50 estudiants matriculats. “Quan arriba el mes de setembre, el període de les matriculacions, sempre tenim la inquietud de saber quantes persones estaran interessades en la nostra oferta. Però una vegada hem sabut la xifra de matriculacions, es pot afirmar que aquest curs hem tingut un 2% més d’alumnes que el curs passat”.
La titulació acadèmica que ofereix l’ISUCIR inclou dos cicles. El primer cicle consta de 180 ECTS, impartits regularment en tres anys. Aquest clou amb l’obtenció del títol de Batxiller en Ciències Religioses. I el segon cicle consta de 120 ECTS, impartits regularment en dos anys. Un cop s’acaba, permet l’obtenció del títol de Llicenciat en Ciències Religioses amb l’especialitat en Evangelització en una cultura de la mobilitat. “El nostre institut té aquesta especialitat perquè està molt vinculada al turisme; de fet, Mallorca, com a illa balear, té aquest punt fort”, explica el Dr. Andreu.
A més a més, hi ha una col·laboració entre l’ISUCIR i l’Institut de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB). “Els alumnes que estan interessats en matèries que ofereix l’ISCREB de manera virtual poden matricular-s’hi i nosaltres, posteriorment, els reconeixem les assignatures”, explica el director. En aquest sentit, destaca que hi ha una relació “rica i positiva”: els dos instituts es reuneixen una o dues vegades l’any i cooperen en l’àmbit acadèmic.
L’ISUCIR, tal com passa als altres Instituts Superiors de Ciències Religioses de Catalunya, es dirigeix a laics i laiques; a candidats al Diaconat Permanent de l’Església catòlica; a religiosos i religioses; a tots els agents de pastoral que desitgin formació permanent; a persones que treballen en la mediació social; a estudiants universitaris interessats en el fenomen religiós i la seva problemàtica actual, i a tota persona preocupada per la dimensió espiritual de l’individu i la vida. “Tot i la diversitat, hi ha un tret que tots tenen en comú, és a dir, una passió per la descoberta i pel treball de la dimensió espiritual. Saben que el coneixement de les ciències religioses no només els farà créixer en l’àmbit professional, sinó també en el personal, i potser els permetrà experimentar amb el fet transcendental, sentint la presència de Déu”, diu el Dr. Andreu.
Per al director, aquest curs els reptes són clars “Hem de ser conscients que els estudis de ciències religioses conformen la persona. Des d’aquí, es pot sentir com la paraula de Jesús promou un procés espiritual i una experiència amb el transcendent; per això, el que ens agradaria que passés és que l’estudiant no es quedés aquesta experiència per a ell, sinó que s’animés a donar el seu testimoni als altres”.
El director es proposa obrir l’Institut durant el curs a tot aquell que senti interès per la missió i l’oferta formativa de l’ISUCIR. “Intentem obrir les portes a tothom, convidem a fer preguntes, reflexions, creant espais lliures i oberts, on tothom pugui donar la seva opinió”, conclou el Dr. Andreu.