“La Nit de les Religions ha començat a cridar l’atenció d’un públic menys lligat a la religió”

file (11)-min
Sergi Arévalo. | Cedida

Aquest mes torna a Barcelona una nova edició —la vuitena— de la Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg. Ho farà, novament, amb un programa que concentra durant dos dies, el 21 i el 22 d’octubre, activitats com ara conferències, sessions de meditació, homenatges, visites guiades o espectacles de llum i so. La intenció, en aquest sentit, és exclusivament conciliadora: fomentar un diàleg entre la ciutadania i les comunitats religioses de diferents confessions que estan presents a la ciutat.

Aquesta proposta interreligiosa va arrelar-se a Catalunya el 2016. Aleshores, un grup de dotze joves vinculats a AUDIR, l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional, es va plantejar la idea d’apropar a tota mena de públics bona part de les realitats espirituals que existeixen (i conviuen) a Barcelona. Amb diversos posicionaments religiosos i acostumats a freqüentar temples de culte de tota mena, es van aventurar a engegar-ne la primera edició, agafant com a model un cas similar que se celebrava a Berlín. Un dels seus promotors des dels seus inicis és el codirector d’AUDIR, Sergi Arévalo (Granollers, 1982).

Qui entri en aquest enllaç web, s’adonarà de la quantitat de feina que han fet per tenir un cartell tan complet.

A Barcelona, la Nit de les Religions, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa”, és la que té més participants a Catalunya per una qüestió demogràfica. Però des de fa un temps el model també ha arrelat en altres municipis com ara Sant Cugat del Vallès, Tarragona i Vilafranca del Penedès. I així és com s’espera anar sumant més indrets. Entre tots els coordinadors, cada any ens repartim els contactes que tenim i posteriorment ens posem d’acord per configurar programes com el de l’edició d’enguany, els quals procurem que siguin atractius per a tots els públics.

Resseguint el mapa que han dissenyat, qualsevol persona podrà ser capaç de viatjar per gairebé tot el món des d’un punt de vista religiós. I sense moure’s de Barcelona. ¿Però pot arribar-ho a veure-ho tot en dos dies?

No, perquè hi ha coincidències. Això no és, però, cap inconvenient; ans al contrari, qualsevol persona gaudirà de l’edició del pròxim any, segurament, per continuar coneixent espais que encara no ha pogut visitar sense cap mena d’inconvenient. Dels poc més de 20 centres de culte i espais que hi col·laboraven en la primera edició, en l’actualitat es compta amb el suport de gairebé una cinquantena.

Budisme, cristianisme catòlic, islam, sikhisme ¿Hi ha una bona relació interreligiosa, a grans trets?

La sensació que es pot extreure dels prop de 3.000 participants que acostumem a tenir anualment és que cada vegada hi ha més interès per les altres creences. En aquest sentit, les primeres persones que s’acostaven a la proposta provenien tan sols d’ambients religiosos i, en canvi, en l’actualitat, això cada vegada s’està difuminant més. Ara, fins i tot, venen famílies senceres i gent jove que no té uns vincles amb la religió tan estrets.

Com valora el reconeixement que ha obtingut recentment la comunitat bahá’í, també present a la Nit de les Religions?

Ha fet un esforç important per assolir aquesta fita i és un reconeixement merescut i significatiu. Com a comunitat religiosa, sempre s’ha mostrat implicada en el diàleg interreligiós i en la cultura per a la pau.

Està fent bé els deures l’Església catòlica per obrir diàlegs amb altres creences?

Hi ha hagut una feina molt intensa, durant els últims anys. Amb el papa Francesc, aquest impuls és notable i, arran d’això, hi ha moltes plataformes i iniciatives, des del si de l’Església catòlica, que naveguen en aquesta direcció.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia