L’atzar va voler que, el passat 7 d’octubre, l’atac de les milícies de Hamàs a Israel coincidís amb la cerimònia d’entrada dels nous cavallers, dames i eclesiàstics de l’orde eqüestre del Sant Sepulcre de Jerusalem, a la basílica de la Sagrada Família. Una trista coincidència amb un fet succeït en un territori (Terra Santa) on l’orde ha tingut la mirada posada des de la seva creació, al segle XI, i continua tenint en l’actualitat. Allà, de fet, hi enviarà els donatius econòmics que s’aconsegueixin recaptar a partir de la difusió de Crònica històrica de l’orde eqüestre del Sant Sepulcre de Jerusalem, l’obra que acaba de publicar.
Escrita per l’advocat Ramon Muntada (Girona, 1976) i supervisada per Joan Carles de Balle (Barcelona, 1957), president des de fa dos mandats de la Lloctinència d’Espanya Oriental —corresponent als territoris de l’antiga Corona d’Aragó i Navarra, on s’inclou Catalunya—, l’obra ha estat il·lustrada per Pilarín Bayés i té el doble objectiu, a banda d’ajudar les comunitats cristianes de Terra Santa, de donar a conèixer l’orde mundialment i de generar noves vocacions per tenir un relleu generacional.
Com està ajudant l’orde a les comunitats cristianes de Terra Santa?
Joan Carles de Balle: L’orde té actualment 62 lloctinències arreu del món (dues d’elles, a Espanya), i compta amb uns 30.000 cavallers i dames que ajuden a recaptar fons per a les comunitats que viuen a Israel, Palestina, Jordània i Xipre. Això ho hem aconseguit a través del Patriarcat Llatí de Jerusalem, i les darreres xifres freguen els 15 milions d’euros anuals. A Terra Santa, fem efectiu el nostre suport a 55 parròquies, 41 escoles (on estan escolaritzats uns 19.000 alumnes), així com a hospitals, llars d’infants i altres centres assistencials. No es pot oblidar, en aquest sentit, el lligam que tenim amb el Patriarcat des del 1847, quan es va refundar l’orde, en l’època del papa Pius IX.
Ramon Muntada: S’estan fent, en paral·lel, crides per a agregar-se a una pregària conjunta amb la intenció que es posi fre a un enfrontament que ja ha posat fi a la vida de moltes vides innocents. També estem amatents a les necessitats que pugui tenir el Patriarcat Llatí de Jerusalem, amb el qual compartim un vincle molt fort, tal com es va demostrar, per exemple, quan vam ajudar Terra Santa durant la pandèmia de coronavirus i la caiguda de pelegrinatges va generar una forta caiguda d’ingressos.
Per a quan es preveu la pròxima consulta a Roma per part de tots els lloctinents de l’orde?
J.C.B.: Tal com regeixen els nostres estatuts, cada quatre anys fem aquesta consulta, és a dir, una reunió de tots els lloctinents del món. Enguany, del 6 al 9 de novembre, tractarem l’aspecte de la formació espiritual de tots els nostres membres. L’últim dia, està previst que ens pugui atendre el papa Francesc, que ocupa la posició de cap suprem de l’orde, per damunt del Gran Maestre de l’orde, el cardenal italià Fernando Filoni.
El llibre que han publicat els servirà per trencar malentesos sobre la seva composició?
J.C.B.: Sí. Ens han arribat a confondre amb la Creu Roja perquè portem una creu vermella dibuixada a la capa i amb les confraries del Sant Sepulcre que existeixen arreu del mapa. Cal fer pedagogia perquè s’entengui bé què fem arreu del món i, per això, l’altre lloctinent que es troba a Espanya i jo oferirem un exemplar de l’obra a cadascun dels lloctinents aquest novembre, ja que ha estat traduïda en castellà i en anglès.
R.M.: El llibre exposa la història de l’orde, objectivament, en un format diferent, ja que inclou aquests dibuixos que ha fet Pilarín Bayés. La intenció, per tant, ha estat crear uns factors d’identificació clars perquè persones —no necessàriament d’una edat gaire adulta— puguin entendre’l millor i, si es dona el cas, sentir-se atretes per formar-ne part.
Crònica històrica de l’orde eqüestre del Sant Sepulcre de Jerusalem es pot aconseguir en algunes llibreries religioses fent un donatiu de 10 euros.