“Només un miracle podria evitar una guerra que serà llarga i sagnant”

cropped-fav.png
Edifici bombardejat a Gaza. | Getty Images

La situació empitjora hora rere hora a la franja de Gaza després que el govern d’Israel, en resposta a l’atac de Hamàs que dissabte passat va deixar centenars de morts, ordenés el setge total de la ciutat i la interrupció de subministrament d’electricitat, combustible, aliments i aigua. Així, la por s’ha apoderat de la població de Gaza, on molts habitants han rebut missatges de l’exèrcit d’Israel advertint d’atacs imminents. Això és el que ha explicat el pare Gabriel Romanelli, rector de la parròquia llatina, l’única catòlica de Gaza, que compta amb una comunitat de poc més de 100 batejats.

En declaracions recollides pel portal SIR, el capellà, que ha rebut ja dues trucades del Papa Francesc interessant-se per la situació, ha assegurat que els bombardejos sobre la ciutat han continuat amb força durant les darreres hores i han provocat danys irreparables. “Malgrat que els habitants de Gaza estan acostumats a la guerra, el sentiment generalitzat és que només un miracle podria evitar una guerra que tothom dona per fet que serà llarga i sagnant“, ha advertit el clergue, que en aquests moments es troba atrapat a Betlem després que l’accés per carretera a Gaza fos tallat per les forces militars d’Israel.

“No podem dir si els atacs seran aeris o terrestres, però la crida és clara: cal evacuar com més aviat millor les cases i edificis dels diferents districtes de la Franja”, ha alertat Romanelli. El rector de la parròquia llatina ha explicat que unes quinze famílies es troben refugiades al temple, moltes de les quals han quedat sense casa. “Les autoritats militars continuen enviant missatges instant la població de Gaza a abandonar alguns barris que podrien ser bombardejats”, ha reiterat el capellà, que ha informat que el Patriarcat Llatí ha rebut el mateix missatge d’advertència, ja que es preveuen atacs contra la zona de Rimal, on també es troba la universitat islàmica. “Els atacs israelians van arribar també a l’escola del Patriarcat Llatí, dirigit per les Germanes del Rosari i que, gràcies a Déu, no va enregistrar danys importants”, relata.

Enmig d’aquest context, Romanelli lamenta que les autoritats israelianes hagin demanat a la població que marxi, ja que la majoria de persones afectades no tenen on anar. “Em demano on ha d’anar tota aquesta gent si està envoltada de muralles i els barris ja es troben desbordats d’habitants”, conclou.

Gabriel Romanelli, rector de la parròquia llatina, l’única catòlica de Gaza. | Ajuda Església Necessitada

Ara per ara, tres dies després de la invasió, la supervivència de la població de la Franja de Gaza depèn de les reserves d’aliments, que s’estima que poden durar un mes, i del túnels clandestins que connecten el sud de la zona amb Egipte.

D’altra banda, segons han informat diversos mitjans, més d’un centenar de ciutadans israelians —molts dels quals són dones i nens— han estat segrestats per Hamàs, que ha amenaçat d’assassinar-los si no cessen els atacs. Aquest factor dificulta encara més l’ofensiva terrestre de l’exèrcit israelià, que mai no deixa enrere els compatriotes que es troben en situació de perill.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia