“Sempre hem tingut com a meta la formació cristiana i pastoral de l’alumnat”

LU-min
Acte d'inauguració del curs 2023-24 a l'ISCR Don Bosco

El passat 12 de setembre, l’Institut Superior de Ciències Religioses Don Bosco (Barcelona) va començar amb normalitat l’activitat docent. “Tant jo, que en soc el director, com Joan Josep Moré, cap d’estudis, vam donar la benvinguda als alumnes i els van explicar els usos i costums referents a Secretaria i Biblioteca del nostre Institut”, explica Jordi Latorre. També, es va celebrar la inauguració oficial del curs 2023-24, que va comptar amb la presència de Mons. David Abadías, bisbe auxiliar de Barcelona, i la del P. José Luis Navarro, salesià, delegat del Provincial per a la Formació.

Abadías va destacar que els reptes que té al davant l’Església: l’evangelització d’una societat secularitzada; les noves propostes de zones pastorals diocesanes, amb la unió de parròquies, persones i servei pastorals; el fet d’afrontar qüestions com les dels abusos, sexuals i de poder; la incidència pastoral del Sínode que se celebra a Roma durant aquest mes d’octubre i la urgència de la pastoral vocacional. “Cada època té els seus reptes, en paraules de Dickens: és el millor dels temps, és el pitjor d’ells, donada l’ambivalència de cada moment”, va resumir el prelat.

Abadías va proposar fer front a aquests cinc reptes amb dos moviments: “Cap a dintre, tots necessitem recuperar l’alegria de l’Esperit, i amb ella la confiança de nosaltres mateixos i en el Senyor que ens sosté i envia”, i “cap a fora, ens toca projectar autenticitat de vida i de fe, amb humilitat, però amb gran autoestima, per a ser portadors d’esperança enmig de les dificultats, per moltes que siguin i puguin semblar”.

I és amb aquest esperit que l’ISCR Don Bosco treballa cada any per a la formació cristiana i pastoral d’agents de comunitats religioses i parroquials, i de docents d’escoles cristianes. “Sempre hem tingut com a meta la formació cristiana i pastoral de l’alumnat que ens ha estat confiat: seminaristes, religiosos i religioses, agents de pastoral, laics i laiques amb inquietuds formatives i pastorals”, diu Latorre. Alumnat que sovint treballa en l’àmbit de la pastoral escolar, de la pastoral de la salut i de la pastoral parroquial.

De l’ISCR Don Bosco, també és destacable el fons de múltiples documents que posa a disposició de la comunitat educativa. “Estem subscrits a una setantena llarga de revistes de divulgació i investigació teològica i pastoral, que poden consultar alumnes i professors, a més a més, comptem amb una biblioteca de consulta que acull 65.000 volums entre les diverses àrees: Filosofia, Bíblia, Teologia, Història, Pastoral…”, enumera Latorre. Això, assegura, facilita la constant actualització del professorat, atent a les tendències presents.

“També s’ofereixen xerrades formatives de caràcter pastoral, que estan obertes i són de lliure accés a tot aquell que estigui interessat”, anuncia Latorre. “La major part l’alumnat —afegeix— és ordinari, però venen també persones com a oients a les classes, fins i tot algun mossèn que ho aprofita com a formació personal permanent”.

L’Obra Salesiana Martí-Codolar de Barcelona es va fundar gràcies a la generositat de la família Martí-Codolar, de la qual pren el nom, que amb tant d’afecte va rebre el dia 3 de maig de 1886 a sant Joan Bosco, fundador de la Societat de sant Francesc de Sales o Congregació Salesiana. Es va inaugurar el dia 18 de març de 1949, com la seu del Noviciat de l’antiga Inspectoria Tarragonina de la Congregació Salesiana i a l’octubre del mateix any es va convertir en Estudiantat Teològic Salesià. L’entitat s’ha anat transformant durant el pas dels anys, fins a arribar a conformar-se com l’ISCR Don Bosco.

Des del curs 2011-12, s’imparteixen estudis segons els criteris de l’Espai Europeu d’Ensenyaments Superiors. “Enguany, comptarem amb una setantena d’alumnes entre els diferents estudis que oferim: Grau en Ciències Religioses, Màster en CCRR especialitat Pastoral, Capacitació de professors de Religió Catòlica…” comptabilitza el director de l’institut.

I, aquest curs 2023-24, s’impartirà novament el màster de Pastoral dirigit a tot l’espectre de professionals en el món de l’evangelització i de la pastoral. “És l’especialitat del nostre institut i una proposta ben útil per a capacitar-se pastoralment en l’àmbit educatiu, parroquial i de la salut”, conclou Latorre.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia