Aquest mes torna a Barcelona una nova edició —la vuitena— de la Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg. Ho farà, novament, amb un programa que concentra durant dos dies, el 21 i el 22 d’octubre, activitats com ara conferències, sessions de meditació, homenatges visites guiades o espectacles de llum i so. La intenció, en aquest sentit, és exclusivament conciliadora: fomentar un diàleg entre la ciutadania i les comunitats religioses de diferents confessions que estan presents a la ciutat.
Per bé que el programa és provisional i durant aquesta setmana encara s’hi han estat introduint modificacions (que es poden seguir a través del portal web de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, coneguda amb les sigles d’AUDIR), comptarà amb la participació de 48 centres de culte i entitats de diferents conviccions, que oferiran a tots els interessats en les seves corresponents realitats religioses activitats, algunes de les quals amb inscripció prèvia.
Un dels que requereix inscripció prèvia és, per exemple, l’acte inaugural, que es durà a terme el 19 d’octubre a les 19:00 hores (carrer dels Lledó, 11, 1r pis), que consistirà en un espai de debat sobre ciència i religió a cura de Mar Griera, catedràtica del Departament de Sociologia de la UAB i directora del grup d’investigació ISOR, i de Ramon M. Nogués, catedràtic emèrit d’Antropologia biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador sobre les relacions entre el cervell i les transcendències religioses.
Entitats com ara l’Associació Dharmadhatu, Dojo Zen Barcelona Kannon Centre Budista, la Parròquia de Sant Andreu de Palomar, la Fundació Migra Studium o l’Església Ortodoxa Protecció de la Mare de Déu en són algunes de les que han confirmat la seva participació en aquesta trobada que, com indica el seu títol, concentrarà les activitats en horari de tarda i de nit i permetrà conèixer cadascun dels seus espais.
A través del diàleg interreligiós, la Nit de les Religions posa en relleu que la pluralitat religiosa enriqueix la identitat de la ciutat comtal, i pretén trencar prejudicis i estereotips que són font de diverses formes de discriminació per motius religiosos. Aquest projecte és una iniciativa l’associació AUDIR, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa”. El programa es pot descarregar des d’aquest enllaç web.