Dominic Lumon: “La tensió a l’Índia continua, però l’Església busca solucions”

cropped-fav.png
Unes dones resant en una església de l'Índia. | Getty Images

Des que la violència va esclatar el passat mes de maig a l’estat de Manipur, al nord-est de l’Índia, quan el Govern va atorgar privilegis als meiteis, com la possibilitat d’accedir a càrrecs polítics, aquest territori es manté sumit en una contínua onada datacs a la llibertat religiosa. Fins al moment, ha deixat més d’un centenar de morts pels enfrontaments entre dues comunitats, la dels meiteis, que són hindús i majoritaris a l’estat, i la dels kukis, és a dir, tribus cristianes que es concentren principalment en zones de muntanya.

Aquest ha sigut un dels detonants que ha desencadenat des de fa mesos una lluita constant entre els diversos pobles, que s’ha traduït en la mort de persones innocents, cases cremades i carreteres tallades. Davant d’aquesta situació, però, el primer ministre Narendra Modi, líder del partit Bharatiya Janata, continua a l’ombra i sense donar respostes concises, tal com es lamenta l’arquebisbe d’Imphal, capital de l’estat de Manipur, monsenyor Dominic Lumon, en unes declaracions telefòniques recollides per la fundació pontifícia Ajuda a l’Església Necessitada (ACN, per les seves sigles en anglès). “Es troba a faltar una resposta eficient”, ha etzibat el prelat.

“Si el govern central emet una clara ordre dalt, crec que la violència cessarà, però si ningú hi intervé, podria continuar durant molts més mesos”, hi afegeix el pare de l’Església d’Imphal, que ha aprofitat aquest diàleg amb ACN per referir-se a Modi com algú que només s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió per la publicació d’uns vídeos en què es forçaven unes noies a despullar-se, “però res més”.

Els efectes d’aquests episodis han generat, segons apunten alguns mitjans de comunicació de l’Índia, prop de 185 víctimes mortals, i no es dubta en cap cas que la situació s’hagi convertit en una disputa entre dues religions, la hindú i la cristiana. Pel que fa a les famílies que n’han acabat sent damnificades, estan rebent valuosa ajuda humanitària per part de l’Església, que ajuda especialment les 2.400 que es troben en una situació especialment difícil, vivint en campaments. “D’altra banda, també treballem per buscar un diàleg amb altres líders religiosos: això és clau per posar fi a la violència a l’Índia”, ha destacat Lumon.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia