Vuit entitats cristianes reproven les declaracions de César García Magán sobre l’amnistia i demanen a la CEE una nota d’aclariment

cropped-fav.png
César García Magán i Josetxo Vera, durant la roda de premsa posterior a la Comissió Permanent. | CEE

Vuit entitats cristianes han demanat aquest divendres una “rectificació formal” a César García Magán, secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, per les seves recents declaracions sobre una eventual llei d’amnistia per als encausats de l’1 d’octubre.

En un missatge breu i contundent, les entitats titllen de “molt greu” que el portaveu de l’episcopat espanyol es permeti “donar una opinió personal sobre una possible amnistia”, ja que les seves paraules contradiuen “les declaracions dels bisbes de Catalunya, expressades unànimement l’any 2021, davant el context social i polític” català.

Les paraules de Magán van ser recollides per diversos mitjans durant la roda de premsa posterior a la Comissió Permanent de la CEE del passat 28 de setembre, quan el portaveu dels bisbes va assegurar que l‘Estat no viu actualment una “situació històrica excepcional” que justifiqui la mesura de gràcia. Unes paraules que, segons les entitats que signen el comunicat, “contravenen la Doctrina Social de l’Església”.

Comunicat íntegre

1. Hem llegit a la premsa que el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola i bisbe auxiliar de Toledo, Mons. Francisco César García Magán (Madrid 1962), en la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Permanent d’ahir, 28 de setembre, ha opinat sobre la possibilitat de la concessió d’una amnistia als implicats en el Procés i els encausats pel Primer d’Octubre.  

2. Segons que recull la premsa, responent a la pregunta d’un periodista, el portaveu i secretari  general de la Conferència Episcopal Espanyola creu que la situació actual no és prou excepcional perquè calgui fer ús d’instruments jurídics extraordinaris, com és l’amnistia.  

3. Trobem molt greu que el portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola es permeti donar una opinió personal sobre una possible amnistia, contradient les declaracions dels bisbes de Catalunya, expressades unànimement l’any 2021, davant el context social i polític a Catalunya: “Com hem afirmat en nombroses ocasions, ENS MOSTREM CONVENÇUTS DE LA FORÇA QUE  TENEN EL DIÀLEG I LES MESURES DE GRÀCIA en totes les situacions de conflicte” —Comunicat  de la reunió 244 de la Conferència Episcopal Tarraconense (16.6.2021)—. A més, l’opinió personal del portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola contravé a la Doctrina Social de  l’Església.  

4. Per això, les vuit entitats signants reproven aquestes declaracions personals de César García Magán i esperen una nota aclarint la posició de la Conferència Episcopal Espanyola sobre una possible amnistia. L’any 2021, l’aleshores secretari de la Conferència Episcopal Espanyola, Luis Argüello, es va mostrar a favor dels indults. Nosaltres estem pel diàleg i el perdó, com els bisbes espanyols.  

Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans, Associació Cristianisme al Segle XXI, Justícia i Pau, Alcem la Veu, Fundació Joan Maragall, Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona, Equips de Pastoral de la política i de la comunicació, Fundació Dr. Albert Bonet  

Barcelona, 29 de setembre del 2023

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia