“Potser caldria presentar la teologia i les ciències religioses d’una manera més atractiva”

LU-min
Josep Casellas, director de l'ISCRG. | Bisbat de Girona

L’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona (ISCRG) troba el seu origen trenta-cinc anys enrere. L’any 1988 va ser creat l’Institut de Teologia de Girona, que es va transformar l’any 1996 en el que actualment és l’ISCRG. “És una trajectòria llarga, en la qual centenars de persones han pogut rebre una formació teològica, filosòfica i en ciències humanes”, explica el seu director, Josep Casellas Matas.

El també rector de la parròquia de Santa Coloma de Farners comenta que el curs 2023-24 ha començat “amb il·lusió i ganes de treballar per oferir als nostres alumnes i al conjunt de la diòcesi i de la societat gironina un bon servei”. Tot i trobar-se, per segon any consecutiu, sense bisbe “i, per tant, sense la figura del moderador de l’Institut”.

L’ISCRG ofereix un estudi complet i sistemàtic de les disciplines que configuren la teologia catòlica, amb una obertura ecumènica i interreligiosa, i amb la integració de les disciplines filosòfiques i de les altres ciències humanes. L’Institut també es proposa aprofundir especialment en la temàtica Evangeli, cultura i comunicació.

Casellas, observant els indicadors d’aquests anys, veu que el nombre d’alumnes s’ha estabilitzat força. “Si bé, és cert que si comparem les xifres actuals amb les de finals del segle passat o les de les dues primeres dècades de l’actual, veiem una davallada en aquest indicador, per causes molt diverses”, refereix.

“Vivim en una societat molt secularitzada en la qual el fet religiós sovint és ignorat o deixat de banda i, quan s’hi fa referència, sol ser per associar-lo a fenòmens com el fanatisme o els abusos”, explica el director de l’ISCRG. També, troba que, en la mentalitat dominant, predomina el factor emotiu i es percep un cert antiintel·lectualisme i això fa que es creï una certa prevenció davant les ciències religioses i la teologia, que requereixen un treball intel·lectual rigorós. “A més a més, cal admetre que no hem fet prou difusió del que oferim i que potser no hem sabut presentar d’una manera prou atractiva ni la teologia ni les ciències religioses”, conclou Casellas.

Enguany, per a aquest primer quadrimestre hi ha trenta-una persones matriculades en els diferents programes acadèmics i cursos que ofereix l’ISCRG. Es compta amb un primer cicle de Batxillerat o Grau, que consta de tres cursos acadèmics, i un segon cicle que és el bienni de Llicenciatura o Màster. També hi ha programat un seminari sobre J. R. R. Tolkien i dues assignatures optatives de temàtica bíblica. Hi ha igualment un programa per a la formació dels professors de Religió i un curs, en col·laboració amb l’Associació de Mestres de Religió de Catalunya, sobre els tresors del barroc. Finalment, en col·laboració amb la Càtedra de Ciències i Humanitats Dr. Bofill, de la UdG, s’imparteixen cursos sobre iconografia de l’Antic i del Nou Testament.

“En tot cas, es busca la participació activa i l’atenció personalitzada a l’aula i l’estudi i el treball de l’alumne fora de l’aula, en la línia del que estableix el Pla de Bolonya, i procurem que els estudiants freqüentin la biblioteca, que puguin aprofitar les eines telemàtiques i fer-ne un bon ús”, descriu Casellas.

Josep Casellas, a l’estudi de l’Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona.

Atents al món actual

La lliçó inaugural d’aquest any, que va tenir lloc el passat 26 de setembre, va tractar, des d’un punt de vista teològic i ètic, un tema ben actual, el de la gestació subrogada, que va ser exposat per la Dra. Margarita Bofarull. Aquesta lliçó ha estat publicada dins la col·lecció ‘Quaderns de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona’.

Casellas afirma que és a través de conferències i publicacions com aquesta, que es procura estar atents a l’actualitat. De la mateixa manera que s’anima els professors a fer recerca, a més de dedicar-se a la docència, “aquesta també és una manera d’estar al dia i d’interessar-se per qüestions que afecten l’evolució de la societat i de l’Església”, expressa el director.

Els reptes que afronta l’ISCRG pel curs 2023-24 són diversos. S’augmentarà la difusió per arribar a més persones i incrementar el nombre d’alumnes. Es desenvoluparan més activitats relacionades amb l’especialització que té l’Institut: “Evangeli, cultura i comunicació“. S’aprofundirà en la col·laboració amb altres entitats, tant en l’àmbit eclesial com en el cultural. “I, quan arribi el nou bisbe, juntament amb ell, en la seva condició de moderador de l’Institut, haurem d’anar identificant i mirar com afrontem els diferents reptes”, reflexiona Casellas.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia