Càritas Barcelona va acompanyar 819 persones per regularitzar la seva situació administrativa l’any 2022

cropped-fav.png
Salvador Busquets, director de Càritas Barcelona, durant la jornada “Irregularitat i ocupació, un binomi possible”. | Càritas

La nacionalitat té un paper clau a l’hora d’agreujar la situació de pobresa. Així ho va revelar Càritas Barcelona després de constatar que 1 de cada dues 2 persones ateses per l’entitat es troba en situació administrativa irregular. Una xifra que, lluny de disminuir, ha augmentat en els darrers anys.

Càritas va advertir d’aquesta situació en el marc de la jornada “Irregularitat i ocupació, un binomi impossible“, celebrada al Palau Macaya el passat dimecres 27 de setembre per reflexionar sobre els obstacles als quals han de fer front les persones en situació administrativa irregular, així com les possibles solucions per resoldre la seva situació administrativa.

Elisabeth Ureña, responsable del programa de migració de Càritas, va recordar que durant 2022, més de 12.000 persones ateses per l’entitat es trobaven en aquesta situació, i van augmentar un 45% respecte a l’any anterior. Ureña també va advertir que l’actual llei d’estrangeria, emmarcada en els tractats internacionals i la normativa europea, condiciona el control dels fluxos migratoris a l’obtenció d’un contracte de treball.

“Les persones en situació administrativa irregular veuen els seus drets especialment vulnerats i sense possibilitat de reclamar-ne la garantia, cosa que genera que tinguin unes pitjors condicions vitals”, va subratllar Ureña, advertint que són precisament les entitats del tercer sector les que responen amb més freqüència a les demandes socials d’aquestes persones, acompanyant-les en el difícil camí que suposa la regularització.

Càritas va recordar que les dificultats d’accedir al mercat laboral normalitzat o a contractes de lloguer, obliga les persones en situació administrativa irregular a buscar opcions de supervivència que sovint passen per feines precàries en l’economia submergida, a viure en habitatges amb escasses condicions d’habitabilitat o no poder accedir a les ajudes en matèria d’habitatge.

Malgrat el context desfavorable, Dessirée Garcia, responsable del programa de formació i inserció laboral de Càritas Barcelona va afirmar que les persones en situació administrativa irregular poden sortir-se’n. En aquest sentit, va subratllar que durant l’any 2022, Càritas Barcelona va acompanyat 819 persones per regularitzar la seva situació. “Apel·lem a la complicitat de l’administració i de les empreses, però també de la resta d’entitats del tercer sector”, va dir Garcia, que va posar com a exemple ACOL, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i pionera a Espanya.

Es tracta d’una línia de subvencions que permet que el tercer sector pugui acompanyar persones en la seva regularització i millora de l’ocupabilitat. En el cas de Càritas Diocesana de Barcelona, en només 3 anys s’han pogut regularitzar més de 83 persones gràcies a ACOL. “Les dades ens demostren que el projecte està funcionant, i encoratgem a les administracions a ampliar aquesta línia de subvencions per donar més oportunitats a persones invisibilitzades per qüestions de la seva situació administrativa”, va exposar García.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia