L’exhortació apostòlica del papa Francesc sobre la cura de la creació ja té títol: ‘Laudate Deum”

cropped-fav.png
El Papa, reunit amb rectors d'universitats d'Amèrica Llatina. | Vatican News

Laudate Deum (Lloeu Déu). Aquest és el títol de la nova exhortació apostòlica del papa Francesc sobre la cura de la creació. El document, que és una continuació de l’encíclica Laudato Si’ (2015), serà publicat el pròxim 4 d’octubre, dia de Sant Francesc, tal com va revelar el mateix pontífex durant una audiència amb rectors d’universitats d’Amèrica Llatina el passat 21 de setembre.

“Hi ha homes i dones, pobles sencers que deixem en el camí com si fossin escombraries”, va lamentar Francesc durant la trobada al Vaticà amb els més de 200 representants universitaris promoguda per la Xarxa Universitària per a la Cura de la Casa Comuna i per la Pontifícia Comissió per a Amèrica Llatina. “Mai un model extractivista geològic, basat en l’explotació dels recursos naturals, va sol. Sempre va acompanyat del model extractivista humà, que extreu la dignitat a la persona”, va advertir el pontífex, tornant a denunciar així, un cop més, la “cultura del bandejament” del món actual.

Juntament amb l’empitjorament de les condicions de vida la casa comuna, Francesc també va denunciar la degradació de la humanitat, que va definir com una “degradació de valors que justifiquen aquestes condicions de vida, perquè van plegats”.

Mogut per una preocupació que l’ha acompanyat des dels inicis del seu pontificat, Francesc va convidar a buscar alternatives que ajudin a superar la crisi social i ambiental en què viu immers el planeta. En aquest sentit, va instar a ser inventius per protegir el planeta, i va posar com a exemple l’ús de panells solars que proporciona electricitat a l’Aula Pau VI i altres zones del Vaticà. “Els joves han de sortir formats ja amb aquesta perspectiva”, va afegir.

Francesc va avançar la preparació de la seva nova exhortació apostòlica el passat 21 d’agost. Pocs dies més tard, el 4 de setembre, durant el vol de retorn de Mongòlia, va anunciar que el nou text “és una revisió del que ha passat des de la COP de París, que ha estat potser la més fructífera, fins avui”. “Hi ha algunes novetats sobre algunes cimeres posteriors, i coses que encara no s’han resolt i hi ha urgència per resoldre-les”, va detallar.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia