‘Creure és el teu dret’, nova campanya d’Ajuda a l’Església necessitada per crear consciència sobre el dret a la llibertat religiosa

cropped-fav.png
P. Sebastián Jacob, sacerdot de l'Índia, i Raquel Martín, responsable de comunicació d'Ajuda a l'Església Necessitada a Espanya. (ACN)

“Creure és el teu dret”. Aquest és el lema de la nova campanya d’Ajuda a l’Església Necessitada (ACN, per les seves sigles en anglès) per crear consciència sobre el dret a la llibertat religiosa, que actualment és violat a una tercera part dels països del món. Amb aquesta iniciativa, la fundació pontifícia vol posar èmfasi en la protecció i defensa d’aquest dret fonamental de totes les persones i tots els credos.

La presentació de la campanya, que es va dur a terme el passat dilluns 25 de setembre a Madrid, va comptar amb el P. Sebastian Jacob, capellà de l’Índia. “Al meu país i en diferents parts del món aquest dret dels cristians és violat i l’Església catòlica està molt preocupada per això”, va explicar Jacob. “És una urgència del moment salvaguardar el dret a la llibertat religiosa, perquè sense ell, el món sencer no pot existir i viure en pau”. Jacob també va assegurar que “la dimensió social i religiosa de l’evangelització realitzada per l’Església catòlica” s’expressa també a través de campanyes com aquesta, ja que amb elles “s’intenta alliberar a totes les persones de tota mena d’esclavitud”. “La preocupació de l’Església pels seus fills que sofreixen és raonable i ha de continuar fins a la fi dels temps”, va afegir.

La llibertat religiosa és un dret recollit a l’article 18 de la Declaració Universal de Drets Humans. No obstant això, segons l’Informe Llibertat Religiosa a Món 2023, l’Índia és un dels pitjors països per a viure la fe a causa de l’augment d’atacs sobre els cristians i altres minories religioses.

“Un dret que ha de ser aplicat”

“La llibertat religiosa no és un dret de segona ni un privilegi dels creients”, va afirmar, per la seva banda, José Luis Bazán, assessor jurídic a Brussel·les de la Comissió de les Conferències Episcopals de la Unió Europea (COMECE). El també membre del Comitè Editorial de l’Informe Llibertat Religiosa al Món 2023, que va comparèixer a la presentació de forma telemàtica, va advertir que “el dret internacional dels drets humans i els avenços democràtics reconeixen que el contingut essencial íntegre de la llibertat religiosa no només és la seva pràctica en privat, sinó les seves expressions públiques, individuals o col·lectives, a més del necessari reconeixement de la seva dimensió institucional”. “No es tracta d’una llibertat abstracta —va remarcar Bazán— sinó d’un dret que ha de ser aplicat i respectat en tots els nivells i àmbits educatiu, laboral, empresarial, sanitari”.

Coincidint amb la presentació d’aquesta nova campanya, ACN va concedir el VIII Premi Llibertat Religiosa 2023 a Pius Tabat i Stephen Amos, seminaristes del Seminari Major del Bon Pastor de Kaduna, a Nigèria. Ambdós van aconseguir sobreviure a un segrest de diversos dies durant el qual van ser torturats pels captors, que van intentar obtenir rescats de les seves famílies.

El llançament d’aqueta nova campanya d’ACN tindrà lloc a la Fundació Pau VI el pròxim 5 d’octubre, a les 19:30h. La fundació pontifícia convida a unir-se a aquesta nova iniciativa a través del lloc web creerestuderecho.es.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia