Francesc viatjarà a Marsella per promoure “camins de pau i d’integració” al voltant de la conca del Mediterrani

cropped-fav.png
Marsella. | Keopol, Pixabay

El papa Francesc va recordar el passat diumenge, durant l’al·locució posterior al res de l’Àngelus, el seu viatge a Marsella per participar en les Trobades del Mediterrani. L’esdeveniment, que enguany arriba a la tercera edició, se celebra amb l’objectiu de promoure “camins de pau, de col·laboració i d’integració al voltant del Mare Nostrum”, i posa “atenció especial” al fenomen migratori.

“És un repte no fàcil, com veiem també en les cròniques d’aquests dies, però que ha d’afrontar-se conjuntament, perquè és essencial per al futur de tots, que només serà pròsper si es construeix sobre la fraternitat, posant en primer lloc la dignitat humana, les persones concretes, sobretot les més necessitades”, va reflexionar el pontífex, que es va referir a Marsella com una “ciutat rica de pobles” que està “cridada a ser port d’esperança”.

Com és habitual, el Papa va demanar als fidels que acompanyin aquest viatge amb la pregària, al mateix temps que va donar les gràcies a les autoritats civils i religioses, i a tots els que estan treballant per preparar la trobada. Es tracta del viatge apostòlic número 44 del papa Francesc en l’onzè any del seu pontificat.

Un mar d’esperança

El festival Trobades del Mediterrani, que està obert a tothom, se celebra entre el 17 i el 24 de setembre i compta amb la participació de 120 joves de totes les confessions i religions i bisbes catòlics dels 30 països del Mediterrani. Enguany, a Marsella, l’alegria davant d’aquest esdeveniment és doble, ja que, per una banda, és el primer cop en cinc segles que un papa visita la ciutat. D’altra banda, l’estada de Francesc referma el procés de comunió entre les diòcesis de la conca mediterrània iniciat a instàncies dels bisbes italians.

La unió entre els pobles que promou la trobada s’inscriu en l’esperit dels viatges fets pel papa Francesc per aquesta regió que aplega països d’Europa, l’Àfrica del nord i Orient Mitjà. Tal com destaca l’organització, a través de les seves visites a llocs com Lampedusa, Tirana, Sarajevo, Lesbos, el Caire, Jerusalén, Chipre, Rabat, Nàpols, i Malta, entre altres, el pontífex ha volgut fer d’aquest mar un missatge d’esperança per tothom.

La trobada a Marsella coincideix amb una crisi migratòria sense precedents a Lampedusa, on durant els darrers dies han arribat unes 10.000 persones migrants a través de la ruta del Mediterrani central, que uneix les costes de Líbia i Tunísia amb Itàlia. La situació ha desbordat la capacitat de l’illa i els seus habitants han criticat la inacció de les autoritats italianes davant la magnitud dels fets.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia