“Cal invertir el rumb de les divisions cap a la unitat entre els cristians”. Aquest va ser el missatge que va deixar el papa Francesc als participants del XXVI Col·loqui Ecumènic Paulí, que es va celebrar el passat dijous 14 de setembre a la Sala del Consistori del Palau Apostòlic del Vaticà.
Durant la trobada, que va reunir estudiosos de diferents confessions cristianes i apassionats de Sant Pau, el pontífex va instar a “superar les barreres de la desconfiança en la trobada amb l’altre, afavorint el diàleg entre diferents punts de partida i buscar un terreny comú a partir de l’Escriptura”. “Si en el curs de la història, les divisions han sigut causa de patiment, avui ens hem de comprometre a invertir el rumb, avançant per camins d’unitat i fraternitat que comencen precisament pregant, estudiant i treballant junts”, va afirmar Francesc.
Un dels participants d’aquesta reunió, que se celebra cada dos anys a Roma des de 1968, va ser el Dr. Armand Puig i Tàrrech, membre del Col·loqui Ecumènic Paulí i president de l’Agència de la Santa Seu per a la Valoració i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques (AVEPRO). Va ser la primera oportunitat de Puig de saludar el Papa des que el passat mes de juny va ser nomenat president d’aquest organisme de la cúria romana que té per objectiu vetllar per la qualitat dels estudis eclesiàstics.
“El Papa va subratllar que aquesta trobada mostra que el diàleg entre diverses posicions exegètiques i també eclesials té una gran importància, ja que tots partim del mateix lloc, que és el text de la Sagrada Escriptura”, va destacar el Dr. Puig en declaracions a Flama. “També ens va dir —va afegir— que aquests estudis troben la seva limfa vital en la pregària i l’espiritualitat, de manera que, presentant la bellesa de les cartes de Pau, podem mostrar la importància que tenen per a la fe cristiana i per a la vida eclesial”.
“L’estudi de la Bíblia uneix les diverses confessions cristianes perquè ens permet retrobar aquella idea inicial del cristianisme que és nodrir-se de la paraula de Déu sempre i en tot lloc. Aquesta idea la compartim tots els que ens anomenem cristians perquè la Bíblia és una, i el nou testament és exactament idèntic per a tots”, va explicar Puig.
L’exrector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià també va remarcar que el treball, la pregària i l’amistat comunes és una base fraterna útil perquè les coses funcionin entre les confessions. “És un exercici pràctic d’ecumenisme el fet d’estar junts i trobar-nos com a estudiosos del nou testament, de les cartes de Pau, però fent-ho en nom d’una idea de fons, la idea de l’intercanvi, del diàleg i la passió per la unitat entre les diverses confessions cristianes”, va concloure.