El Museu Diocesà de Tarragona compta, des d’aquesta setmana, amb un segell gòtic renovat de primera magnitud entre les seves propostes de difusió artística i patrimonial: una pinacoteca de 110 metres quadrats que acull més d’una trentena d’obres pictòriques que van ser elaborades des del segle XIII fins al XV (amb què es poden resseguir les etapes que va experimentar el gòtic català) i que, fins al moment, es tenien emmagatzemades sense poder-se observar públicament al fons de l’entitat.
Però el més característic de l’indret, tot i el pes patrimonial que ostenten moltes de les peces —com ara l’anunciació de l’arcàngel Gabriel a la Mare de Déu pintada sobre fusta per part de Jaume Huguet (1412-1492)—, és, també, el seu emplaçament, la capella del Corpus Christi de la Catedral de Tarragona. “El continent i el contingut són importants —ha sostingut, aquest dijous, Andreu Muñoz, director del museu—, però ha calgut reduir la volumetria expositiva que pot suposar portar aquestes obres fins aquí perquè no es perdi la força visual que té, també, aquest indret”.
Així, doncs, l’indret que el 1312 va acollir alguns Concilis Provincials de la Tarraconense des d’aquest 2023 esdevindrà el premarc museogràfic d’aquesta remodelada pinacoteca, el cost econòmic de la qual ha rondat els 60.000 euros, sufragats a tres bandes entre el Departament de Cultura de la Generalitat, el mateix Museu Diocesà, integrat de ple en les instal·lacions catedralícies amb aquesta i altres actuacions, i el Capítol de la Catedral. “Amb l’Ajuntament de la ciutat ens estem entenent bé, i això ens permetrà continuar treballant en aquesta reactivació museogràfica que ens ha de permetre expandir el nostre pulmó per tots aquests ambients eclesiàstics amb què comptem”, puntualitza l’historiador.
“Ho hem aconseguit fer en un temps rècord, per bé que encara falten alguns codis QR i acabar de rematar bé aquesta jugada”, que ha de servir, per al màxim responsable de la instal·lació, com a estratègia “per marcar molts més gols, turísticament parlant”). Així d’optimista es mostra Muñoz la mateixa setmana que el recinte ha fet recompte de visites i, en aquest sentit, ha assegurat que s’espera tancar l’any per sobre dels 130.000 visitants, superant per un 30% les dades d’abans de la pandèmia, el 2019.
Aquesta nova proposta servirà per arrodonir un recorregut en què, a més, brillen amb llum pròpia obres com un volum de la Bíblia d’Escaladei, feta en un taller de França el segle XIII, i una pintura gòtica inspirada en la crucifixió de Jesús i pintada pel tortosí Joan Barceló II, la qual es va adquirir el passat mes de juny.