La comunitat de Sant Egidi a la UE: “Existeixen alternatives als dramàtics viatges per mar, i cal oferir-les de manera urgent”

jordpacheco
Una pastera plena de refugiats. | Foto: Pablo Tosco

La Comunitat de Sant Egidi va tornar a exigir ahir a les institucions de la Unió Europea que, davant l’imparable flux migratori al Mediterrani central, que ha provocat la mort de milers de persones durant els darrers anys, les migracions han de ser afrontades com un fenomen estructural i no com una emergència. Així ho va expressar la comunitat cristiana en una conferència de premsa celebrada a Roma, en la qual va denunciar que “Europa s’ha desinteressat” del problema migratori al mar i “ho atribueix tot a Itàlia”. “La prioritat ha de ser salvar vides humanes, i en aquest sentit Europa ha de fer front a les seves responsabilitats, ajudant econòmicament. Els recursos per a poder-ho fer hi són”, va advertir Marco Impagliazzo, president de la Comunitat de Sant Egidi.

“L’acollida a Europa de 5 milions de refugiats procedents d’Ucraïna ha demostrat que els fluxos migratoris es poden gestionar amb garanties“, va assegurar Impagliazzo, al mateix temps que va demanar als països membres de la UE apostar pels reassentaments, és a dir, els desplaçaments de grups de persones refugiades de l’estat on han sol·licitat asil a un altre estat que accepta concedir-les autorització de residència. “Les xifres són encara massa baixes a causa de l’egoisme d’alguns països europeus, que no han acceptat a ningú”, va lamentar Impagliazzo, referint-se a l’escàs nombre de reassentaments que s’han dut a terme a la UE.

Pel que fa a Itàlia, on des de principis de 2023 han arribat unes 131.000 persones per mar, Sant Egidi va demanar afavorir l’acollida en poblacions petites dels diferents territoris de la península, en lloc de fer-ho en grans ciutats superpoblades, tot donant prioritat a l’estudi de la llengua italiana i a la formació professional.

Una altra de les propostes de la comunitat fundada l’any 1968 per l’historiador i intel·lectual cristià Andrea Riccardi va posar el focus en la necessitat d’atendre, “invertint en escola i treball”, els més de 20.000 menors no acompanyats que actualment es troben a Itàlia. “Un país que pateix per la natalitat i la despoblació de les zones internes, amb la falta de mà d’obra en alguns sectors, podria invertir en aquests joves, afavorint la inserció escolar i la posada en marxa al treball. No perdem aquesta oportunitat”, va insistir Impagliazzo. “En cas contrari —va afegir—, fugiran a l’estranger o correran el risc de delinquir perquè necessiten enviar diners a la família”. El president de Sant Egidi també va convidar a “tramitar més ràpidament” els procediments burocràtics per a la custòdia d’aquests menors.

Una altra de les propostes plantejades per Sant Egidi va ser ampliar la quota d’entrada per a persones cuidadores. “Encara que apreciem l’ampliació del decret de fluxos, que preveu 450.000 entrades entre 2023 i 2025, la quota reservada als cuidadors (9.500 entrades) és desproporcionada respecte a les necessitats de les famílies italianes, ja que la nostra població és cada vegada més gran“, va remarcar Impagliazzo, que també va recordar que milers de persones que van sol·licitar la regularització l’any 2020 “encara no l’han obtingut per problemes burocràtics greus, que podrien ser superats simplement per un decret”.

La darrera petició de l’entitat catòlica, que té dècades d’experiència en el món de les migracions, es va referir al reconeixement dels títols aconseguits a l’estranger, per exemple, per a les infermeres, de les quals a Itàlia existeix una gran manca.

L’acte va comptar amb la presència de desenes de persones que han experimentat la integració i de refugiats que van arribar a través de corredors humanitaris impulsats per Sant Egidi.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia