Francesc: “L’evangelització no ha de ser concebuda com a proselitisme”

jordpacheco
El Papa, durant la roda de premsa del vol de tornada a Roma. | Foto: Eva Fernández (X)

Visitar la petita comunitat catòlica i entrar en diàleg amb la història, la cultura i la mística del poble. Aquests van ser els objectius del papa Francesc en el seu viatge a Mongòlia, que ha acabat amb un resultat plenament satisfactori pel pontífex. Així ho va reconèixer a la roda de premsa celebrada durant el vol de tornada a Roma després de quatre dies intensos al país de l’Àsia central. 

“És important que l’evangelització no es concebi com a proselitisme. El proselitisme sempre restringeix”, va assegurar Bergolgio davant els 70 periodistes que el van acompanyar durant el viatge. Recordant les paraules de Benet XVI, que va dir que “la fe no creix per proselitisme sinó per atracció”, Francesc va explicar que l’anunci de l’Evangeli entra en diàleg amb la cultura. “Hi ha una evangelització de la cultura i també una inculturació de l’Evangeli. Perquè els cristians també expressen els seus valors cristians amb la cultura del seu propi poble. Això és el contrari del que seria una colonització religiosa”, va remarcar.

Durant la roda de premsa, el Papa també va referir-se a l’assemblea del Sínode que tindrà lloc al Vaticà el pròxim mes d’octubre. Preguntat, en aquest sentit, per com es podrà evitar la polarització ideològica durant els debats, Francesc va remarcar que “el Sínode no hi ha lloc per a la ideologia sinó per al diàleg”. “És una altra dinàmica. El Sínode és diàleg, entre batejats, entre membres de l’Església, sobre la vida de l’Església, sobre el diàleg amb el món, sobre els problemes que afecten avui la humanitat. Però quan es pensa un camí ideològic, el Sínode s’acaba”, va admetre Bergoglio. “El procés sinodal és confrontar-nos, entre germans, i confrontar la doctrina de l’Església. Seguir endavant”, va reblar. 

Les relacions amb la Xina i el Vietnam

Un altre punt sorgit durant la conversa amb els periodistes va fer referència a les difícils relacions entre la Santa Seu i la Xina, que es van posar de manifest un cop més després de la negativa del govern xinès a autoritzar als bisbes del país a viatjar a Mongòlia durant el viatge papal. En aquest aspecte, el Papa va manifestar la seva “gran admiració personal” pel poble xinès i va subratllar que “les relacions amb les autoritats de la Xina són molt respectuoses”. “Els canals són oberts, per al nomenament de bisbes hi ha una comissió que treballa des de fa temps amb el govern xinès i el Vaticà, després hi ha alguns sacerdots catòlics o intel·lectuals catòlics que són convidats sovint a les universitats xineses a donar cursos. Crec que hem d’avançar en l’aspecte religiós per a entendre’ns millor i que els ciutadans xinesos no pensin que l’Església no accepta la seva cultura i els seus valors i que l’Església depèn d’una altra potència estrangera”, va detallar abans d’assegurar que “la comissió presidida pel cardenal Parolin està fent bé aquest camí amistós: estan fent una bona feina, també per part de la Xina, les relacions estan en marxa”. 

Bergoglio també va ser preguntat sobre el Vietnam, país asiàtic on la Santa Seu tindrà un representant papal després del “notable progrés” de les relacions entre les dues parts durant els darrers temps. “Vietnam és una de les experiències de diàleg més belles que ha tingut l’Església en els últims temps”, va manifestar el Papa, subratllant la bona voluntat d’entendre’s i buscar camins en comú. “Hi ha hagut problemes, però a Vietnam veig que tard o d’hora se superaran”. Sobre una eventual visita al país, el papa va fer broma: “Si no hi vaig jo, segur que hi anirà Joan XXIV”.

En aquest punt, Francesc va confirmar el seu viatge a Marsella el pròxim 22 de setembre, on estarà dos dies participant en la tercera edició de les Trobades del Mediterrani. Després del viatge a la ciutat francesa, va admetre que hi ha alguna possibilitat de visitar “un petit país d’Europa”, cosa que s’està valorant tenint en compte les condicions físiques del Papa, que el pròxim 16 desembre complirà 86 anys. “Per a mi ara fer un viatge no és tan fàcil com al principi, hi ha limitacions per a caminar i això condiciona, però ja veurem”, va concloure.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia