Tot a punt per celebrar els cent anys de la coronació canònica de la Verge de la Gleva

cropped-fav.png
Santuari de la Mare de Déu de la Gleva. | Wikimedia Commons

El pròxim 8 de setembre farà cent anys des que es va celebrar la coronació canònica de la Mare de Déu de la Gleva (a les Masies de Voltregà), les primeres notícies de la qual daten del segle XIII. Es tracta d’una verge que va ser trobada per una pastoreta dintre d’una cova. És en aquest emplaçament on, des d’aleshores, diverses construccions han anat configurant l’actual santuari —des d’un temple gòtic, al segle XIV, fins a un de barroc, al XVIII—, el qual és considerat com el segon més important de Catalunya després del Santuari de Montserrat.

Però no va ser fins als primers anys del segle passat que es va plantejar a la Santa Seu de celebrar-ne una coronació canònica. Aquesta es va produir, així doncs, el 1923, durant la magistratura de monsenyor Francesc Muñoz Izquierdo, bisbe de Vic, i va comptar amb la participació de 50.000 fidels, tal com detallen els cronistes de l’època (raó per la qual es va haver de fer a l’exterior del temple).

De fet, tal com argumenta mossèn Carles Izquierdo, actual rector del santuari, “aquest santuari i la Mare de Déu de la Gleva han acomboiat i alimentat la pietat mariana i la mateixa fe dels pobles de la comarca. Han estat molts els fidels que han fet hores de camí, a peu, per honorar Maria, especialment el 8 de setembre; en aquesta festa, anys enrere, s’havien celebrat fins a sis eucaristies amb molta assistència de fidels”.

Un programa farcit de propostes

Aquest mes de setembre, està previst que s’hi celebrin diversos actes culturals i religiosos per homenatjar les imatges de la Verge i el nen Jesús que sosté. El primer, divendres 8 de setembre a les 12:00 hores, prendrà forma de missa solemne, la qual estarà presidida pel bisbe de Vic, monsenyor Romà Casanova.

L’endemà, a les 20:00 hores, hi haurà un concert d’orgue a càrrec de monsenyor Valentí Miserachs, i, per cloure la setmana, diumenge 10 de setembre a les 10:30 hores tindrà lloc una conferència titulada “Jacint Verdaguer. Excursions, viatges i el santuari de la Gleva”, a càrrec d’Arnau i Jordi Vives.

Els actes continuaran dilluns 11 de setembre, a les 8:00 hores, amb una xerrada sobre el cant popular vinculat al santuari, una activitat que coordinarà Jaume Ayats, i, dissabte 23, amb un concert, a les 20:00 hores, a càrrec de l’Orfeó Vigatà.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia