“Cal un diàleg més estructurat entre els estats de procedència, trànsit i arribada per poder desenvolupar una gestió humana més respectuosa i integral de les migracions”. Aquest va ser el missatge que va deixar Mons. Ettore Balestrero, observador permanent de la Santa Seu a les Nacions Unides i altres organitzacions internacionals a Ginebra, durant la seva intervenció a la 114a Sessió del Consell de l’Organització Internacional de les Migracions (OIM).
Basant-se en l’Informe sobre les migracions al món 2022 de l’OIM, el prelat italià va advertir que les persones que l’any 2020 vivien en un país diferent del de naixement eren gairebé 281 milions, afegint que l’any passat “noves crisis com la guerra a Ucraïna i els desastres naturals en l’Àfrica oriental van causar desplaçaments massius”.
“És necessari fer tots els esforços possibles per aturar la cursa armamentista, el colonialisme econòmic, el saqueig dels recursos dels altres i la devastació de la nostra casa comuna”, va apuntar el prelat, en al·lusió a les paraules que va expressar el Papa Francesc en el Missatge per a la 109a Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat, celebrada a finals del passat mes de setembre.
Balestrero va insistir també en el fet que cal “tractar com a germans i germanes” totes aquelles persones que es veuen obligades a arriscar la vida en rutes migratòries que les porten a travessar, en condicions infrahumanes, mars i deserts. “A totes elles —va recordar el diplomàtic vaticà— cal acollir-les, integrar-les, no explotar-les, com va demanar el Papa el mes de setembre passat en la sessió final de les Trobades del Mediterrani de Marsella, no considerar-les com a ‘malalties’”.
En aquest sentit, el prelat va afirmar que el primer pas per sortir de la “cultura de la indiferència” en què està immers el món occidental, és reconèixer en cada persona la “dignitat donada per Déu”. Així, Balestrero va reclamar l’obertura i expansió de vies migratòries regulars i segures, la reagrupació justa de les famílies i una major coordinació de les operacions de salvament de totes aquelles persones que es troben en perill de mort.
Els menors en trànsit
Un altre aspecte que va posar en relleu el prelat va ser la preocupació de la Santa seu per la seguretat i el benestar del nombre, cada cop més gran, d’infants que es veuen forçats a migrar. “Molts d’ells ho fan sols o separats de les seves famílies”, va recordar el nunci. Per això, va demanar donar prioritat “a l’interès superior i a la reagrupació familiar” en les polítiques i pràctiques dels diferents països, assenyalant que no es pot tractar injustament, explotar o discriminar els migrants mentre que el seu treball és necessari als països desenvolupats”.
Mons. Balestrero va concloure el seu parlament invocant l’Exhortació apostòlica Laudate Deum, publicada el passat 4 d’octubre com a continuació de l’encíclica Laudato Si’. “El canvi climàtic està afectant cada vegada més la vida de molts, amb un impacte en l’atenció sanitària, en les fonts de treball, en l’accés als recursos, a l’habitatge i a les migracions forçades”, va subratllar el nunci, advertint de la necessitat de fer “un esforç conjunt dels països individuals i de la comunitat internacional per garantir a tothom el dret a no ser obligats a emigrar, és a dir, la possibilitat de viure en pau i amb dignitat al seu país”.
“El dret a migrar ha de codificar-se i la seva protecció ha de ser una responsabilitat compartida de tots els Estats respecte a un bé comú que transcendeix les fronteres nacionals”, va exposar el representant de la Santa Seu, que va rematar el discurs invocant una cultura de pau i fraternitat i recordant que integració dels migrants és un esforç que s’ha d’afrontar mirant cap a “un futur en el qual cadascú pugui exercir un paper distintiu i contribuir al creixement de la societat”.