“El treball decent no pot perjudicar mai la salut“. Aquest és el lema escollit per la plataforma “Església pel Treball Decent” per a l’acte públic que ha convocat el dissabte 7 d’octubre a les 18 hores al Pla de la Seu de la Catedral de Barcelona.
Amb aquesta mobilització, que se celebra des de fa set anys amb motiu del Dia Mundial del Treball Decent, la plataforma d’entitats vol denunciar les conseqüències de les males condicions laborals en la salut dels treballadors i treballadores, sobretot en l’àmbit de la salut mental.
L’acció d’enguany, segons han informat les entitats a través d’un comunicat, denunciarà les conseqüències vitals que té la precarietat laboral, que afecta sobretot col·lectius com els joves, les dones, les persones migrants en situació administrativa irregular i els aturats majors de 45 anys.
Els àmbits de la vida en què més es fa palesa la precarietat laboral són set: salut, alimentació, habitatge, temps d’oci, educació, conciliació familiar i fiscalitat. Per demostrar-ho, els organitzadors de l’acte convidaran les persones participants a completar un recorregut per aquestes set àrees, que estaran pintades a terra, i hauran de triar en què es gasten el sou precari que cobren per mitjà d’uns diners ficticis. L’acció pretén mostrar que les persones i famílies que es troben en situació de precarietat laboral no poden cobrir totes les necessitats bàsiques. Al final del recorregut es llegirà el manifest i es desplegarà la pancarta amb el lema d’aquest any.
La Plataforma Església pel Treball Decent vetlla per promoure la creació d’una cultura social del valor del treball digne. Té com a objectius reivindicar i defensar el treball com a dret fonamental de tota persona; promoure i defensar els drets de les persones treballadores, drets que passen per garantir una remuneració justa, temps de descans, seguretat, accés a la salut i la integritat moral, l’adequada protecció social per a la vellesa, cobertura en cas de malaltia accidents i atur, i dret de reunió, associació, vaga i negociació col·lectiva.
Església pel Treball decent està conformada per onze entitats: Acció Solidària Contra l’Atur, Càritas Diocesana de Barcelona, Cristianisme i Justícia, Delegació Diocesana de Pastoral Social i Caritativa, Delegació Diocesana de Missions de Barcelona, Fundació Formació i Treball, Justícia i Pau, Mans Unides, Secretariat diocesà de Pastoral Obrera (amb els seus moviments ACO, JOC, GOAC i MIJAC), Unió de Religiosos i Religioses de Catalunya i Cristianisme al segle XXI.